‘Daklozen worden geweigerd bij nachtopvang Het Kopland’

Er zijn steeds meer daklozen in Groningen die problemen hebben om te slapen bij nachtopvang Het Kopland. Zo werd ook Etienne donderdagnacht geweigerd bij de nachtopvang.

Etienne is een Rotterdammer die voor de liefde verhuisd is naar Hoogezand. Na een relatiebreuk is hij dakloos geworden. Afgelopen donderdagnacht probeerde hij naar binnen te komen, maar werd hij geweigerd. ‘Ik mocht in het begin hier twee dagen in de nachtopvang slapen, maar op een gegeven moment mocht ik daar niet meer naar binnen.’ Ook andere dakloze mensen die op het Martinikerkhof verblijven, bevestigen andere soortgelijke gevallen.

Dit komt volgens Wesley Wiltschut, die daklozen helpt, doordat hij niet woonachtig is in Groningen. ‘De eerste twee dagen mocht hij er wel in, daar werd een subsidie voor verstrekt, maar binnen die twee dagen is het niet gelukt om hem ergens anders te plaatsen en toen hebben ze gewoon gezegd: ‘nou meneer, u komt hier niet vandaan’ dus, eigenlijk moet hij nu gewoon terug naar Rotterdam.’ Zegt Wesley Wiltschut.

Het Kopland wil niet ingaan op kwesties zoals het verhaal van Etienne, omdat het om persoonlijke zaken gaat. Wel laat de nachtopvang weten dat in principe iedereen welkom is voor een korte opvang, waarbij ze kijken hoe diegene het beste geholpen kan worden.