Coupures voor eens in de honderd jaar bij polder in een polder

nieuws

Een Urban Tour van Noorderzon brengt je onder leiding van Bram Esser per museumbus naar de Onnerpolder, waar een polder in een polder is en naar verwachting een keer in de honderd jaar de coupures dicht zullen gaan. 

In 1998 was er een enorme wateroverlast in de stad Groningen. Bij het Museum stroomde het water naar binnen. Om de stad te beschermen werd onder meer de Onnerpolder onder water gezet. Daar komt ook drinkwater voor de stad vandaan. Omdat ook de puttenvelden onder water kwamen te staan stond de watervoorziening vanuit Onnen toen enige tijd stil.

Om dat in de toekomst te voorkomen en toch waterwinning én waterberging in hetzelfde gebied te kunnen combineren werd er een dijk om de locatie van het Waterbedrijf Groningen aangelegd met twee coupures. Een polder in een polder. De verwachting dat het omliggende gebied weer onder water moet worden gezet en de coupures bij het Waterbedrijf zullen worden gesloten is eenmaal per honderd jaar. Een coupure is een onderbreking in een waterkering.

Op de foto bezoekers van Noorderzon in de Onnerpolder bij één van de coupures.
Foto: Denise Humalda

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *