“Heel verdrietig dat er zulke grote scheuren in de kerk zitten”

De Stichting Oude Groninger Kerken luidt de noodklok. Door de aardbevingen heeft bijna negen op de tien kerkengebouwen schade.

“Hier in het schip van de kerk zie je boven de ramen een horizontale scheur”, vertelt restauratiedeskundige Jur Bekooy van de stichting die in de kerk van Woltersum staat. “Dat vinden wij een hele enge scheur omdat dit aangeeft dat het kerkgebouw over elkaar heen is geschoven.” Bekooij noemt de schade pijnlijk. “Dit kerkgebouw is in 2006 van boven tot onder volledig gerestaureerd. Door de recente aardbevingen zie je nu opnieuw schade ontstaan. Behalve deze horizontale scheur, zijn er ook een aantal verticale scheuren zichtbaar.”

“Een rapport van 370 pagina’s”
In de gemeente Groningen hebben meer kerken schade. “Middelbert, Thesinge, Engelbert, Leegkerk. De twee laatstgenoemden zijn de afgelopen jaren al eens gerestaureerd, maar hebben nu opnieuw schade.” Om de schade te herstellen moet voor ieder afzonderlijk gebouw een schadeproces doorlopen worden bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen. “Voor de kerk in Thesinge leverde dit een rapport op van 370 pagina’s. Daar was voor mij als deskundige bijna geen doorkomen aan.”

Tekst gaat verder onder de foto

Een verticale scheur die aan de buitenkant van het kerkgebouw zichtbaar is. Foto: Sebastiaan Scheffer

Afhandelingsproces
Voor Bekooy aanleiding om te zeggen dat het proces eenvoudiger moet. “Het afhandelingsproces moet inderdaad sneller. Betrek er bijvoorbeeld restauratiedeskundigen bij of mensen vanuit monumentenorganisaties. Het hoeft allemaal niet ingewikkeld, en de aanpak is ook niet ingewikkeld. Als Stichting Oude Groninger Kerken zijn we tenslotte wel gewend aan scheuren in onze gebouwen, en hoe we deze moeten verhelpen.”

Het renoveren en restaureren brengt volgens Bekooy wel een gevaar met zich mee. “De geschiedenis van de kerk hier in Woltersum gaat zo’n zevenhonderd jaar terug. Het is een historisch gebouw met oude materialen. Als je constant gaat restaureren dan haal je dat oude en authentieke er uit. Dan bouw je eigenlijk een nieuw gebouw op, en dat moet je niet willen.” Volgens Bekooy is het daarom het beste dat de gaswinning zo snel mogelijk gestopt wordt. “Hoewel vriend en vijand het er over eens is, dat de aarde de jaren daarna nog wel in beweging blijft.”

Deel dit artikel: