Zonneauto klaar voor solar race in Australië

Na een lange tijd hard werken mocht gisteravond eindelijk het doek van de zonneauto van Top Dutch Solar Racing af. In oktober gaat het team ermee naar Australië om mee te doen aan de Bridgestone World Solar Challenge, een race van 3.000 kilometer dwars door Australië. 

De auto gebruikt dezelfde soort zonnepaneel die ook in de ruimtevaart gebruikt wordt. Ook de motor is bijzonder: het team ontwierp hem helemaal op maat van de auto.

Ongeveer een maand geleden was er al een kleine onthulling te zien van het chassis van de auto. In de tussentijd is er veel veranderd. “Er is een groot aantal onderdelen binnengekomen van de leveranciers. Natuurlijk hebben we ook veel onderdelen zelf in elkaar gezet. Het zijn echt de laatste lootjes voordat we kunnen rijden”, aldus Eldert Zeinstra, één van de engineers.

Testen

Begin juli gaat het team de auto op twee verschillende locaties testen: op het TT Circuit Assen en op een afgesloten stuk openbare weg in Appingedam. In Assen kan het team de auto op verschillende snelheden testen. Ook gaan ze de veiligheid van de auto daar testen.

In Appingedam wordt de auto op lange afstanden getest. “Daar gaan we kilometers maken. Dan gaan we zoveel mogelijk rijden en kijken of alles is zoals we het hebben berekend”, vertelt Eline Hesta van de communicatie.

Bridgestone Solar World Challenge

Van 13 tot en met 20 oktober doet het team mee aan de Bridgestone Solar world Challenge. Dit is een zonnerace van meer dan 3.000 kilometer dwars door Australië. Er doen teams mee van over de hele wereld. Het is de eerste keer dan Top Dutch Solar Racing mee doet.