Minister: ‘Tijdelijke fietsbrug op locatie Paddepoelsterbrug’

nieuws
Foto: Martin Nuver / 112Groningen

Er komt een tijdelijke fietsbrug op de locatie van de Paddepoelsterbrug. Dat heeft Minister Cora van Nieuwenhuizen van van Infrastructuur en Waterstaat woensdag toegezegd in een antwoord op schriftelijke vragen uit de Tweede Kamer.

De Paddepoelsterbrug, zoals deze voorheen op haar plaats over het Van Starkenborghkanaal lag, komt in ieder geval niet terug. “Hoewel provincie en gemeenten zich hebben ingezet om de aangevaren brug terug te laten plaatsen, respecteren zij het besluit van de minister met de gelijktijdige toezegging dat er zo snel mogelijk een tijdelijke hoge fiets-voetgangersbrug komt”,  zo schrijft de gemeente in een persbericht.

Minister: ‘Niet terugplaatsen zorgt voor ongemak bij direct omwonenden”

De minister noemt in haar brief een tijdelijke hoge fietsbrug de meest kansrijke mogelijkheid, zodat er een veilige situatie ontstaat voor de scheepvaart én de mogelijkheid voor het kruisend verkeer beschikbaar blijft: “Ik besef dat het niet terugplaatsen van de huidige Paddepoelsterbrug voor direct omwonenden ongemak veroorzaakt. Voor de andere gebruikers van de Paddepoelsterbrug bieden de Dorkwerderbrug en Walfridusbrug alternatieve routes met een reistijdverschil van enkele minuten.”

Permanente brug heeft ‘hoog aanvaringsrisico’

Daarnaast noemt de minister de locatie van de Paddepoelsterbrug plek met een een ‘hoog risicoprofiel’ op aanvaringen: “Daarom wordt op dit moment op verzoek van de gemeenten bekeken, welke structurele oplossingen mogelijk zijn en hoe snel deze gerealiseerd kunnen worden. Op basis daarvan wordt bekeken welke korte termijn oplossing het beste past bij de structurele aanpak. Ik verwacht in de zomer 2019 hiervan de uitkomst.”

D66: ‘Beslissing stemt “voorzichtig positief”‘

Het Groningse D66-raadslid Tom Rustebiel zegt blij te zijn met deze ontwikkeling. Zijn lokale fractie bracht dit probleem via de Tweede Kamer bij de minister onder de aandacht: “Het duurde heel lang maar eindelijk is er duidelijkheid over wat de inzet van Rijkswaterstaat is. Dit stemt voorzichtig positief, maar naast een tijdelijke fietsbrug moet er ook een definitieve oplossing komen. Ik begreep deze week van het college dat daarover ook met Rijkswaterstaat wordt gepraat.”

In het afgelopen anderhalve jaar zijn er drie aanvaringen geweest bij de Paddepoelsterbrug. Rijkswaterstaat aarzelde daarna of de brug wel zou worden vervangen. Daarop volgde veel protest van bewoners en ook meerdere fracties in de gemeenteraad vroegen om een terugkeer van de brug.