Tentoonstelling Zilveren Camera geopend in synagoge

Protesten, klimaatverandering en politici: allerlei foto’s zijn vanaf vrijdag te zien bij de tentoonstelling De Zilveren Camera in de synagoge aan de Folkingestraat. De Zilveren Camera is een nationale prijs voor de beste journalistieke foto. De tentoonstelling met ruim 200 foto’s uit binnen- en buitenland, is voor het eerst sinds tien jaar weer in Groningen te zien.

Dit jaar is de zeventigste editie van de Zilveren Camera. In de afgelopen 70 jaar is er veel veranderd in de persfotografie. “Er was eerst natuurlijk alleen maar zwart-wit fotografie,” zegt Andrea Hooymans, directeur van NonFiction Photo, die de tentoonstelling heeft opgezet. “Er waren ook heel veel mensen van het koninklijk huis die op de foto werden gezet. Dat was toen heel fascinerend, maar nu veel minder. Nu zijn er vooral persoonlijke verhalen die in de foto’s te zien zijn.”

Tijdens de Zilveren Camera is er nog een fototentoonstelling in de synagoge, Gronings Gas, die helemaal gewijd is aan de gaswinning. Dat is gedaan om zo veel mogelijk bezoekers van de Zilveren Camera ook een lokaal verhaal te laten zien.

“Ik hoop dat mensen geïnspireerd raken als ze hier geweest zijn,” zegt Hooymans. “Dat ze niet alleen op de hoogte zijn, maar ook dat ze misschien een beetje trotser zijn op Nederland en wat hier allemaal gebeurt.” De tentoonstelling is nog tot en met twee juni te zien. Tot die tijd worden er ook verschillende lezingen gegeven door fotografen. Het hele programma is hier te bekijken.

Deel dit artikel: