Pul staat klaar voor de sprong van zijn leven

nieuws

Eigenlijk horen scholeksters aan de kust en op het wad te leven van schelpdieren en krabben. De vogel verblijft ook op Zernike. Bij een open studioraam is zijn karakteristieke geluid regelmatig hoorbaar op OOG Radio.

‘Op de Zernike Campus lopen weer scholeksters met hun jongen rond. Ze broeden hier succesvol op platte daken. Op de Marie Kamphuisborg staat een pul klaar (foto) om de sprong van zijn leven te wagen’, meldt Avifauna Groningen.

De scholekster is een zwart-witte steltloper. Na 1985 nam het aantal scholeksters in de Waddenzee af met circa 35%. Als oorzaken worden genoemd de vermindering van het voedselaanbod, onder meer door de druk van de kokkelvisserij) en door de vermindering van het areaal aan droogvallende mosselbanken. Om aandacht te krijgen voor de snelle terugloop was door enkele Nederlandse vogelbeschermingsorganisaties het jaar 2008 uitgeroepen tot het Jaar van de Scholekster.

Foto: Avifauna Groningen

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *