Gemeente Groningen in top-10 Europese subsidie per inwoner

nieuws
Foto: Pixabay (Public domain)

Met 1019 euro staan Stadjers in de top-10 van Nederlandse Gemeenten als het gaat om Europese subsidie per hoofd van de bevolking. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau ERAC, op verzoek van de NOS. Over de hele provincie gezien staat Groningen bovenaan deze ranglijst.

Groningen deelt de top-10 met de andere grote studentensteden. De gemeente Wageningen spant de kroon met 4779 euro per inwoner. Bijna de helft van de subsidies is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs en gaat naar universiteiten en hogescholen.

Volgens de onderzoekers heeft de stad Groningen veel grote subsidietrekkers, met naast de universiteit een academisch ziekenhuis. Ook de grens met Duitsland en het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel zorgen voor een grote subsidiestroom naar de provincie, zo stelt Vincent Ketelaars van ERAC. Ketelaars stelt verder dat in Groningen alle partijen slim samenwerken: “In Groningen is men goed in programmatisch denken. Ze denken niet in losse projecten, maar in langetermijndoelen waar Europees geld voor beschikbaar is.” Daardoor is er bijvoorbeeld Europees geld beschikbaar om toerisme in Groningen te stimuleren.”