‘UMCG heeft alleenrecht protonenbehandeling kinderen door ‘politiek gekleurd’ advies’

nieuws
Foto: Danja de Jonckheere

Het besluit van de Gezondheidsraad om protonentherapie voor kinderen alleen in Groningen te laten plaatsvinden was, volgens DSW-topman Chris Oomen en Edmond Rings (kinderarts) en Ernst Kuipers (bestuursvoorzitter) van het Erasmus MC. een ‘politiek gekleurd’ advies. Dat laten ze dinsdagmiddag weten in een artikel in ‘Zorgvisie’.

“De geraadpleegde experts (voor het advies van de gezondheidsraad) zijn verbonden aan het Máxima Medisch Centrum (Groningen), Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker en het Groningen Protonencentrum,” zegt Kuipers. “Er ontbraken experts uit de Randstad.” Volgens de drie geïnterviewden worden kinderen met kanker gedwongen om naar het UMC Groningen te gaan, terwijl ze prima terechtkunnen in het protonencentrum in Delft: “Ik baal ervan dat kinderen geen behandelingen met protonentherapie in Delft kunnen krijgen”, aldus kinderarts Edmond Rings. De bewering van het rapport van de Gezondheidsraad dat het UMCG als enige zou beschikken over een ‘hospital-based’ protonencentrum, is ‘misleidend’, vult Kuipers aan. “Het protonencentrum in Groningen staat weliswaar op het terrein van het ziekenhuis, maar wel los ervan op ruim 1 km afstand van de seh en de kinder-ic.”

De Gezondheidsraad weerlegt de kritiek: “Uit de belangenverklaringen van de commissieleden blijkt dat geen van hen verbonden was aan het Máxima of aan een andere partij met mogelijke belangen bij de uitkomst van het advies”, zo laat een woordvoerder van de raad per mail weten aan Zorgvisie.