Snert koken officieel erkend als ‘Immaterieel Erfgoed’ bij WK in Groningen

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Snert koken staat vanaf vandaag officieel bijgeschreven als Nederlandse Immaterieel Erfgoed. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) heeft dat vrijdagmiddag, bij de start van het WK Snertkoken in Groningen, officieel bekend gemaakt.

De bijschrijving wordt vrijdagmiddag officieel gedaan na de eerste kookronde op het WK in Groningen. De winnaar van de wedstrijd krijgt de zilveren snertslaif. “Het WK is een middel om het erfgoed door te geven aan nieuwe generaties. Daarnaast biedt het WK ook een kans het snert koken te promoten en het bewustzijn rondom de traditie te vergroten”, aldus KIEN-directeur Leo Adriaanse.

WK Snert Koken Immaterieel Erfgoed
Foto: Rieks Oijnhausen
WK Snert Koken Immaterieel Erfgoed
Foto: Rieks Oijnhausen

De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland bestaat uit oude activiteiten, waarbij de beoefenaars zich actief inzetten om die te behouden voor de toekomst. Om te worden bijgeschreven, moeten ze onder meer een ‘erfgoedzorgplan’ schrijven en een cursus volgen. Een toetsingcommissie bepaalt of ze worden toegelaten. Op de inventaris staan ook onder meer fierljeppen, het sinterklaasfeest, de Friese Strontweek en het Rotterdamse Zomercarnaval.