Tentoonstelling honderd jaar stemrecht voor vrouwen in Groninger Museum

nieuws
Foto: Andor Heij

Omdat het honderd jaar geleden is dat het vrouwenkiesrecht in Nederland werd ingevoerd is er in het Groninger Museum vanaf 20 april een grote expositie. De tentoonstelling heet: Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht.

De Groninger arts Aletta Jacobs speelde een prominente rol in de strijd om vrouwen naar de stembus te laten gaan. De tentoonstelling laat zien dat de vrouwenkiesrechtbeweging hier breed gedragen werd: tot in de kleinste dorpen ontstonden vanaf de oprichting van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht in 1894 actieve afdelingen.

Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht laat aan de hand van onder meer vaandels, foto’s, cartoons, schilderijen en historische documenten zien hoe de actie werd gevoerd. Op 9 mei werd het kiesrecht voor vrouwen een feit en op die dag zijn er in het museum extra activiteiten. Zo verschijnt er dan een rijk geïllustreerd boek, geschreven door Mineke Bosch. De tentoonstelling is tot en met 15 september te zien.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *