‘Stadlanders’ zijn de nieuwe ‘Stadjers’ (als het aan MartiniPlaza ligt)

nieuws
Foto: MartiniPlaza

Twee weken geleden riep MartiniPlaza de inwoners van de nieuwe gemeente Groningen op om middels een prijsvraag een nieuwe naam voor zichzelf te kiezen. De nieuwe naam ‘Stadlanders’ werd dinsdagavond bekend gemaakt bij het Nieuwjaarsfestival in MartiniPlaza. 

Willem de Kok, algemeen directeur van MartiniPlaza, had de eer om de nieuwe naam aan te kondigen tijdens zijn openingstoespraak bij het Nieuwjaarsfestival. Van de duizend stemmers in totaal koos de helft voor de winnende naam.

Na een voorselectie bleven drie namen over waar de afgelopen week op gestemd kon worden: ‘Nulvieftiggers’, ‘Pronkjewailers’ en ‘Stadlanders’. Of ‘Stadlander’ nu ook echt de naam ‘Stadjer’ gaat vervangen in het Groningse taalgebruik valt nog te bezien.

Deel dit artikel:

  1. Ik snap niet zo goed wat de bedoeling is met die naam. De gemeente Groningen is gewoon een stads- en plattelandsgemeente vanaf heden. Inwoners van de stad zijn gewoon stadjers. En woon je buiten de stad, ben je een dorpeling, of buitenlui, of boer. Ik voel geen enkele verbintenis met de stad zelf, waarom zou ik dan een stadlander zijn?

  2. Onzinnig. Bij een Poll van het DVHN waarbij een optie was de termen Stadjer, Harenaar en Ten Boerster te behouden was dat de overgrote voorkeur. Bovendien is Stad(t)lander al sinds jaar en dag de naam van een Café aan de Poelestraat.

  3. De oproep van MartiniPlaza vond ik al zo onzinnig! Iemand uit Dorkwerd of Middelbert heeft zichzelf ook nooit een Stadjer genoemd, want dat was ie niet! Waarom moet dat nu opeens anders? Er is nooit een naam geweest voor inwoners van een bepaalde gemeente toch? Alleen voor inwoners van bepaalde dorpen en steden. En dat is nu niet opeens anders geworden. Krampachtig gedoe

  4. De geschiedenis zal de naam uitwijzen, niet een 1 of ander clubje dat moet bepalen dat we het van de 1 op andere dag zouden moeten gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *