All Inclusive viering vierhonderdenvijf jaar RUG

nieuws
foto: Rijksuniversiteit Groningen

In 2019 viert de Rijksuniversiteit Groningen haar 405-jarig bestaan. In een compacte periode van tien dagen trakteert de universiteit van 6 t/m 15 juni studenten, medewerkers, stad en ommeland op een  programma met als thema All Inclusive.

In onze samenleving is er sprake van diversiteit van geslacht, seksuele oriëntatie, leeftijd, mogelijkheden en beperkingen, etniciteit, taal, nationaliteit, religie, sociaal-economische of andere status. Bij de organisatie van het lustrum staan respect, acceptatie en de viering van deze eigenschappen in elke persoon centraal.

Inclusiviteit gaat een stap verder. De Amerikaanse expert op het gebied van inclusie Verna Myers bracht het als volgt onder woorden: ‘Diversity is being invited to the party, inclusion is being asked to dance’. In alle onderdelen van de lustrumviering zal inclusiviteit altijd een belangrijk uitgangspunt zijn.

Inclusiviteit is het directe gevolg van diversiteit, en die is er ook binnen de RUG volop. Diversiteit van geslacht, seksuele oriëntatie, leeftijd, mogelijkheden en beperkingen, etniciteit, taal, nationaliteit, religie, sociaal-economische of andere status. Bij de organisatie van het lustrum staan respect, acceptatie en de viering van deze eigenschappen in elke persoon altijd centraal.

‘We gebruiken het etiket ‘All inclusive’ omdat we ons realiseren dat inclusiviteit niet een logische consequentie is van diversiteit, maar iets waarnaar we moeten blijven streven, iets dat we actief moeten bevorderen. In met name de wetenschappelijke onderdelen van de lustrumviering zal inclusiviteit daarom altijd een belangrijk uitgangspunt zijn’, meldt de RUG.

Projectleider van dit 81e lustrum is Bram Douwes.