Het Noorderplantsoen: vier seizoenen in vijftien seconden

wijken
Still uit de timelapse van Jacco van der Zwan

In vijftien seconden bekijken hoe het Noorderplantsoen door de vier seizoenen wandelt. Op Twitter circuleert sinds zaterdag een timelapse die dat precies laat zien.

De maker van de timelapse is Jacco van der Zwan. Dit jaar trok hij er iedere dag met zijn fotocamera op uit om in het Noorderplantsoen een foto te maken. Altijd vanaf dezelfde plek met de muziekkoepel op de achtergrond. In het begin van het filmpje oogt het plantsoen herfstig. Daarna worden al snel de koude februari-dagen zichtbaar, om via het voorjaar en de warme zomer weer terug in de herfst te belanden.

“Knap dat dit gelukt is zonder ook maar iemand op de foto’s te zien. Het Noorderplantsoen is namelijk een hartstikke druk park”, schrijft Frea op Twitter. “Mooi om te zien, geweldig gedaan”, voegt Arjan toe.

De timelapse die Jacco maakte is hier te zien:

Deel dit artikel:

 1. Teveel saturation en daardoor te nep. Daarnaast te weinig verandering om het interessant te maken (maar dat kan ook door de heftige nabewerking komen). En 15 sec is te weinig voor 365 dagen in dit geval maar again kan door de nabewerking komen.

 2. Leuk gemaakt, maar dat er niemand te zien valt is op zich niet zo moeilijk. Hiervoor heb je slechts een aantal frames/foto’s voor nodig die op exact dezelfde plaats genomen zijn. Die kun je dan in een foto/video bewerkingsprogramma als lagen over elkaar heen leggen en ‘gum’ je de mensen weg, tezamen hebben alle ‘lagen’ alle informatie voor een foto zonder mensen. (simpele uitleg)

  Deze techniek is ook gebruikt voor 28 weeks later waar London uitgestorven lijkt, voorbeeld https://www.youtube.com/watch?v=eCdRFMp8Xwo

 3. Hoewel ik het initiatief toejuig, vind ik het aantal frames veel te weinig om echt te spreken van een timelapse. Dit is meer een slideshow.
  Overigens is voor fotografie het weglaten van mensen ook eenvoudig te doen door gebruik te maken van een neutral density-filter. Moet je wel iets langer staan per foto. Maar nogmaals, een timelapse met de 4 seizoenen; moet je toch echt elke dag één foto schieten.

  1. Iets langer staan?, met exposure tijden van 10 a 15 minuten plus calculatie en dan nog is het niet vlekkeloos en heeft nabewerking nodig. Bij heel veel mensen in beweging en auto’s krijg je met deze filter niet alles vlekkeloos weg en met de nabewerking krijg je bovendien niet alle geestlijnen weg.

   Althans dat ik ondervonden, ik krijg het met lagen i.c.m. met gummen een vlekkeloos resultaat en kan op locatie ook nog eens redelijk snel doorlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *