Bus wordt zes procent duurder

nieuws
Foto: Spoorjan via WikiMedia Commons

Vanaf 1 januari gelden voor Groningen en Drenthe nieuwe tarieven in het openbaar busvervoer. Het wordt bijna zes procent duurder.

Twee landelijke ontwikkelingen zorgen voor een grotere stijging dan gebruikelijk. Het kabinet heeft besloten dat het btw-tarief voor het openbaar vervoer (OV) van 6 naar 9% gaat. Daarnaast is de landelijke indexatie op het OV dit jaar 2,84%. Gecombineerd leiden deze landelijke ontwikkelingen tot een verhoging van 5,75% voor de meeste tarieven.

Het instaptarief voor de OV-chipkaart wordt € 0,96 en het kilometertarief € 0,166 (voltarief). In de bussen van Groningen en Drenthe blijven buskaartjes bij de chauffeur te koop. Deze kaartjes worden € 2,70, € 5,40, € 8,10 en € 10,80, afhankelijk van de reisafstand en de reisduur. In een groot aantal bussen is het contant betalen omgezet naar pinbetalen. Nu al is in veel Q-link bussen en enkele stadslijnen pinapparatuur geïnstalleerd. Vanaf 15 december 2019 kan een kaartje in de bus alleen nog met pin betaald worden. Daarnaast blijft uiteraard de OV-chipkaart, die in heel Nederland als vervoerbewijs gebruikt kan worden.