DAG: ‘Minder agressieve marketing moet groei RUG beperken’

nieuws
Foto: Joachim Kohler via WikiMedia

De Rijksuniversiteit Groningen kent dit jaar een recordgroei naar een totaal van 31.115 studenten. Volgens de Democratische Academie Groningen moet het gebrek aan collegezalen, de hoge werkdruk en een kamercrisis die hieruit volgen aangepakt worden.

,,Tot nu toe gaf de universiteit aan dat de groei te verklaren was door het weghalen van de numerus fixus bij Psychologie”, analyseert DAG-fractielid Koen Marée. ,,Nu blijkt uit cijfers dat dit absoluut gezien slechts 469 studenten zijn, eenderde van de totale groei.” Ook is DAG ontstemd over het feit dat het aantal sinds 1 september uitgeschreven studenten ontbreekt in de analyse: ,,Dit is, door de huisvestingcrisis, mogelijk significant hoger dan voorgaande jaren.”

Bij ongewijzigd beleid groeit de RUG  naar 35.000 studenten in 2025. ,,We zijn op dit moment bezig om ten koste van alles te groeien. Liever zouden we eerst oplossingen zien voor het gebrek aan woon-, college- en studieruimte.” Een oplossing ziet DAG in het inperken van het marketingbudget: ,,Het instellen van numerus fixus op opleidingen vermindert de toegankelijkheid. Met minder agressieve marketingcampagnes zou op een natuurlijke manier het aantal inkomende studenten kunnen worden beperkt. De goede naam van de universiteit en de stad is voldoende om nog altijd een hoop (internationale) studenten aan te trekken.”