Brandweer wil met open dag aantal uitrukken verminderen

Nog twee weken en dan opent de Groninger brandweer haar deuren voor het publiek. “We hopen met deze open dag nog meer mensen te trekken dan twee jaar geleden.”

Veel aandacht is er op de open dag voor het veiliger maken van je woning. “Vanaf komende maandag trekken we langs alle scholen in de gemeente”, vertelt Dennis de Vlieg van de Groninger brandweer. “Aan de jongste groepen gaan we kleurplaten uitdelen waar ze mooie prijzen mee kunnen winnen. De vier hoogste groepen gaan we actief betrekken in preventie waarbij we hopen dat ze met hun ouders in gesprek gaan hoe hun eigen huis veiliger gemaakt kan worden. Want uiteindelijk zouden we graag zien dat er helemaal geen woningbranden meer in de stad ontstaan.”

Op de open dag is er daarnaast ook genoeg ruimte voor zwaailichten en sirenes. “We gaan hele mooie demonstraties geven”, zegt Pieter Timmer van de brandweer. “Maar we hebben ook heel veel organisaties en instellingen benaderd die langs gaan komen. Een speciale rol is er bijvoorbeeld weggelegd voor de reddingshonden en de reddingsbrigade. Maar ook het Rode Kruis en bergingsbedrijf Poort laten zien wat ze doen.”

De open dag wordt gehouden op zaterdag 22 september vanaf ’s ochtends 10.00 tot ’s middags 16.00 uur.