Groninger studenten betalen gemiddeld tachtig euro te veel huur

Volgens de Groninger Studentenbond (GSb) betalen studenten in Groningen gemiddeld ruim €80 te veel huur. Volgens de GSb komen verhuurders komen hier mee weg door de kamerkrapte.

Dit maakt de Groninger Studentenbond (GSb) op uit de Check-je-Kamer-rapportage van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). GSb-voorzitter Sjoerd Kalisvaart: “Het is lastig voor een huurder om nee te zeggen tegen een te hoge huur of verboden bemiddelingskosten. Of je gaat akkoord, of je krijgt de kamer niet.”  Hoewel studenten de huurprijs van een kamer kunnen aanvechten bij de Huurcommissie, doen ze dit vaak niet uit angst voor intimidatie door de verhuurder: “Op het moment dat huurders klagen, worden sommigen schreeuwend opgebeld, verdwijnt bij anderen de laptop zomaar en worden sommige huurders zelfs opgewacht voor hun huis.”

De Gemeente Groningen zegt dit probleem hardhandig aan te gaan pakken door de introductie van een verhuurvergunning. Maar zolang die vergunning er nog niet is, is het volgens de GSb van belang dat huurders klachten blijven indienen en aangifte doen bij intimidatie: “We moeten laten zien dat klagen helpt en er voor zorgen dat huurders weer op durven te komen voor hun rechten.”