Een komen en gaan van wespen

nieuws

De overlast van wespen zal de komende weken alleen maar erger worden. Dat zegt bioloog Arnold van Vliet. Het warme en droge weer is daar een oorzaak van.

In augustus zijn de wespenlarven groot genoeg om er zelf op uit te trekken en gaan ze op zoek naar eten. Vanwege de warmte en droogte heeft de natuur weinig voedsel te bieden. Volgens Van Vliet spelen er twee factoren mee. “We zitten meer buiten en eten meer zoetigheid zoals ijsjes. Maar omdat wespen nu minder zoetigheid in de natuur vinden, komen ze ook op onze zoetigheid af.”

De laatste keer dat er een grote wespenplaag was, was in 2009. “Dat was echt een piekjaar, maar ik verwacht niet dat het er dit jaar meer zullen zijn. Er zullen vast meer mensen gestoken worden, maar dat is dus ook omdat we veel buiten zijn.”

Mocht je op een terras zitten met een glas limonade of een ijsje en een wesp doemt op dan is het volgens Van Vliet belangrijk om rustig te blijven zitten. “Wespen kunnen best opdringerig zijn, maar als je rustig blijft word je niet zo snel gestoken. Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen.”