SP: Gezondheidscampagnes zetten mensen tegen elkaar op

nieuws
foto: image after

De gezondheidscampagnes van de gemeente zetten mensen ongewild tegen elkaar op. Dat zegt de SP, die zich baseert op een onderzoek van sociaal-psycholoog Susanne Täuber van de Rijksuniversiteit Groningen.

Dat gebeurt vooral bij campagnes waar mensen op hun eigen verantwoordelijkheden worden gewezen, aldus de SP. Bijvoorbeeld bij het rookvrij maken van speeltuinen en sportcomplexen.

SP-woordvoerder Daan Brandenbarg: “De eigen verantwoordelijkheid speelt bij veel gezondheidsproblemen en verslavingen slechts een kleine rol. Roken is bijvoorbeeld enorm verslavend. Dan helpt het niet om mensen aan te spreken op hun gedrag door ze bij speeltuinen of sportclubs te weren. Sterker nog, daarmee zet je mensen tegen elkaar op, zo blijkt nu uit onderzoek. Wij willen weten of en hoe de gemeente deze resultaten gebruikt voor haar beleid.”

De SP ziet meer heil in het aanpakken van de tabaksindustrie en om mensen te helpen bij het stoppen met roken.

Deel dit artikel:
Adverteren?