Nieuwe Kinderburgemeester: ‘iedereen verdient gelijke kansen’

Jouayria (11) werd zaterdag verkozen tot nieuwe Kinderburgemeester. “Het is belangrijk om kinderen een stem te geven,” zegt wethouder Mattias Gijsbertsen.

Dat wil Jouayria ook. Ze staat voor kinderrechten. “Ik wil dat iedereen gelijke kansen krijgt. Ik wil langs scholen gaan. Meestal worden mensen daar gepest, dat vind ik niet fijn. Daarom wil ik dat er mediators (kinderen die andere kinderen coachen, zodat er niet gepest maar gepraat wordt, red.) komen.” Na een spannende en intensieve campagnestrijd won Jouayria de titel, die ze een jaar mag dragen. Ze is “echt superblij!” met de speciale Kinderburgemeesterketting. Ze gaat de burgemeester of een wethouder bijstaan bij zaken waar kinderen mee te maken hebben. Ook kan ze meedenken over beslissingen, en zelf activiteiten op poten zetten. Ze wil zich in elk geval gaan inzetten voor kinderrechten.

Jouayria hoort dat ze heeft gewonnen. Bron foto: Rieks Oijnhausen

 

Javano Zwiers was de eerste kinderburgemeester van de stad. Hij mocht de Koning en Koningin ontmoeten en probeerde kinderen aan het bewegen te krijgen. Ook wilde hij minder pesters. Het eerste jaar wordt een succes genoemd door de Gemeente. “We hebben gezien dat het werkt. We hebben een kinderburgemeester die op allerlei plekken komt. We hebben ook een kinderraad en een jongerenombudsman. Op allerlei manieren proberen wij kinderen bij de stad te betrekken.”

bron foto: Rieks Oijnhausen
Jouayria wordt gefeliciteerd door familie en vrienden. Bron foto: Rieks Oijnhausen

De 9-jarige Amy Caro volgt Rosalyn op als loco-kinderburgemeester. Ze is erg blij met de overwinning en ze heeft grote plannen. “Ik wil heel graag de stad nog leuker maken voor kinderen en ook meer groen plaatsen. Ik wil ook dat meer auto’s op elektriciteit gaan rijden, want dat is beter voor het milieu dan al die uitlaatgassen.”

Jouayria en Amy worden in september beëdigd.

Deel dit artikel:

  1. Supergoed gedaan…anderekandidaatjes ook geweldig je best gedaan en blijven doen…vroeger hadden wij de stadskinderen uit groningen geen kinderburgemeester….wij hadden geen stem en we moesten zwijgen over grotemensenzaken..gelukkig is het n stuk vooruit gegaan in onze stad…ben benieuwd wat mn kleine neefje er van vind!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *