Groningen zet waterstofbus in voor Elfwegentocht

Een op waterstof rijdende bus. Dat was vandaag de inzet van de provincie Groningen voor de Elfwegentocht. De deelname van Groningen staat volledig in het teken van waterstof. Met de bus werd een route langs de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van waterstof afgelegd. Maandagmiddag arriveerde de bus aan de Milieustraat, bij een bijzonder waterstoftankpunt. 

Duurzamer dan dit kan het volgens waterstofengineer Carl Holthausen niet. “We zijn hier helemaal off the grid, volledig zelfvoorzienend. Hier achter ons liggen 43.000 zonnepanelen. Die stroom gebruiken we om in de electrolyzer waterstofgas te produceren. Wat uit de auto komt is puur schoon drinkwater, dus er is helemaal geen emissie meer.”

De gemeente speelt een belangrijke rol in de overgang naar waterstofvoertuigen. Volgens Wouter van Bolhuis, manager energieprogramma van de gemeente Groningen, kan verduurzamen heel goed met waterstof. “We moeten van de fossiele energie af. Dat zijn niet alleen gebouwen, maar ook onze auto’s.”

De Elwegentocht duurt nog tot en met 14 juli. De komende weken reizen alle provincies met duurzame vervoersmiddelen naar Friesland.