Jongeren debatteren over problemen in Stad

Jongeren zaten voor even op de stoel van de raadsleden tijdens het eerste Lokale Jeugddebat. 

“Die gaan met elkaar debatteren over problemen die in Groningen spelen en kijken of er oplossingen zijn”, zegt Roelf Reinders, de griffier van de gemeenteraad.” Die politici kunnen allemaal bedenken wat goed voor Groningen is, of wat de oplossingen zijn, maar misschien worden de jongeren nog wel vaak vergeten. We laten raadsleden in aanraking komen met jongeren en gaan samen debatteren over de problemen van de stad om te kijken wat eraan gedaan kan worden.”

Zo’n 30 jongeren, uit verschillende lagen van de samenleving, dachten na over twee onderwerpen: armoede en de fietsenproblematiek. ’s Ochtends werd gebrainstormd over oplossingen, ’s middags was het debat met de Groningse raadsleden Jimmy Dijk (SP), Martijn van der Glas (GroenLinks), Marjet Woldhuis (100% Groningen) en ook Wytze Spoelstra (VVD) en lijsttrekker Marten Duit van Student en Stad. D66-raadslid Berndt Benjamins, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, zat het Jeugddebat voor.

Doel van het debat is dat jongeren mee mogen denken met de stad en dat lokale politici zich laten overtuigen door de oplossingen die de jongeren bieden, en dan ook toezeggingen doen.