Code Rood oefent zitblokkade voor actie tijdens Bommen Berend

Zo’n vijftien toekomstige demonstranten kwamen vanmiddag bijeen voor een instructie gegeven door aantal door de wol geverfde actievoerders van Code Rood. Plaats van handeling was de oever van het Eemskanaal.

Code Rood wil rondom Gronings Ontzet een grootschalige burgerlijke ongehoorzaamheidsactie houden in Farmsum. Daar willen ze bij het depot van de NAM tankwagens met aardgascondensaat tegenhouden. De laatste week van augustus wil Code Rood ook een groot klimaatkamp in of rondom de stad opzetten. Instructiemiddagen als deze worden in heel Nederland gehouden. Volgens Code Rood is de animo groot.

“Ik doe mee omdat ik vind dat de Shell, Exxon Mobile en de staat eindelijk een keer moeten luisteren en de gaswinning moeten stoppen. En dat ze rekening gaan houden met het klimaat en dat alles gewoon in de grond blijft”, zegt Henny een vrouw van in de zestig in een witte demonstranten overall. De instructie van vanmiddag zit er net op.

Maarten, woordvoerder van Code Rood vult haar aan. “Deze actie is nodig omdat politici mooie beloftes maken, bedrijven kiezen alleen maar voor winst en daarom moeten wij nu zelf zorgen dat het gas in de grond blijft. Ik heb er ontzettend veel zin in en ik hoop dat zoveel mogelijk mensen aansluiten”.

Deel dit artikel:

  1. Wat een lol. Aankondiging met je kop alvast op de foto in een gehucht waar 99,9% van de Nederlanders nog nooit van gehoord hebben.

    Voorzover het wel bekend is in het westen gaan ze er toch vanuit dat de provincie langzaam in een diep gat weg zinkt voorzover ze denken dat het nog niet is gebeurd.

    Trouwens: demonstreren (in het algemeen)? Ik heb altijd zoiets van wat voor zin heeft dat als je een vergunning gaat aanvragen en naar het Malieveld moet? Ik bedoel heel mooi democratisch en bureaucraties geregeld. Maar meer nog een mooi staaltje werk om de kop in het zand te houden bij de bestuurders omdat ze er dan toch geen last van hebben: mooi wegmoffelen.

    De studentenrellen staan mij nog steeds bij terwijl ik niet eens oud genoeg was om het bewust mee te maken. Welke demonstratie is er de afgelopen 30 jaar geweest dat zo’n indruk maakte?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *