“Buschauffeurs, ga volgende week alsjeblieft niet staken”

De stakingen die voor volgende week worden aangekondigd in het openbaar vervoer worden verre van toegejuicht door de onderwijsinstellingen in de stad. “Het is één van de belangrijkste weken in het studiejaar.”

In eerste instantie zou er vanaf komende maandag voor onbepaalde tijd worden gestaakt. De vakbonden maakten donderdagochtend bekend de onderhandelaars iets meer tijd te geven en nu vanaf woensdag het werk neer te leggen. “Wij hebben een toetsweek”, zegt regiodirecteur Jeroen van der Ster van het Alfa-college. “Duizenden studenten van ons zijn afhankelijk van de bus en willen heel graag hun studiejaar afsluiten met het halen van de toetsen.”

Niet alleen op het Alfa-college zijn er toetsen. Op het Parcival College wacht ook een toetsweek, en op de Hanzehogeschool staat een tentamenweek op het programma. “Dit is totaal niet handig”, zegt Sebastiaan Alting van Geusau van de Hanze Studenten Belangenvereniging. “Het is één van de belangrijkste weken in het jaar. De aankondiging van zo’n staking werkt ook niet ideaal. Studenten hebben al tentamenstress en dan komt daar nog eens de stress overheen hoe ze op school moeten gaan komen.”

Of de staking daadwerkelijk doorgaat hangt af van wat er de komende dagen gebeurt aan de onderhandelingstafel.