Twee boten met demonstranten tegen blokkade Gaza meren af in de stad

nieuws
Foto's: Obed Brinkman

Twee boten met demonstranten die tegen de blokkade van de Gazastrook door Israël zijn liggen sinds het begin van de avond langs de kade van het Eemskanaal.

De bedoeling was om af te meren aan het Hoge der Aa. Maar door vertraging onderweg en omdat de bruggen in de stad ’s avonds na zeven uur niet worden geopend is uitgeweken naar het Eemskanaal ter hoogte van het Betonbos.

De zogenoemde “Gaza Freedom Flotilla” vertrok uit Scandinavië en wil doorvaren naar Gaza. Obed Brinkman, die zelf aanstaande zondag de manifestatie “Free Gaza” op het stadsbalkon organiseert was bij de aankomst van de twee schepen. “De actie is symbolisch. Deze mensen komen uit Zweden en doen veel voor de mensen in de bezette gebieden en de Gazastrook. Ze willen met de schepen doorvaren naar Gaza en ze daar doneren aan de inwoners. Maar of dat gaat lukken is maar zeer de vraag. Waarschijnlijk steekt Israël daar een stokje voor”, aldus Brinkman.

De vloot bestaat uit  twee grotere en twee kleinere schepen. Onder andere de Al ‘Awda (de Terugkeer) en de Mairead varen mee. De kleinste boten zijn nu in de stad. De twee grotere varen eerst door naar Amsterdam. Alle vier de schepen komen op 31 mei aan in Amsterdam.