Vloeivelden Suikerunie-fabriek gekraakt

Een groep van tien man heeft zondagmiddag het terrein waar de oude vloeivelden van de Suikerunie-fabriek zich bevinden gekraakt. Dat meldt de incidentenwebsite 112groningen.nl.

De krakers stonden voorheen op het Driebond-terrein en kwamen zondagmiddag met een aantal caravans naar het terrein aan de Johan van Zwedenlaan tegenover Ruskenveen. Om op het terrein te komen werd een toegangshek geforceerd. Bij de ingang werd door de nieuwe bewoners een brief opgehangen waarin staat te lezen dat men de wens heeft om zelfvoorzienend te leven in een groene omgeving. “We zijn een hechte vriendengroep die graag op onafhankelijke, betaalbare en flexibele manier wil wonen. Duurzaam kunnen leven speelt ook een grote rol, zo hebben we al een compost-toilet en zonnepanelen geïnstalleerd. Komende tijd gaan we bezig met de verdere inrichting van het terrein, zoals een moestuin en zonneboiler.”

Volgens de bewoners zijn ze een waardevolle toevoeging omtrent alternatieve woonvormen die al in de stad te vinden zijn. “We hebben er vertrouwen in dat de gemeente ons de ruimte gunt om innovatieve woonvormen te ontwikkelen.”

De voormalige vloeivelden die toebehoorden aan de oude Suikerunie-fabriek die de afgelopen jaren ontmanteld is, zijn inmiddels zo’n zes jaar buiten gebruik. De verwachting is dat de gemeente maandag poolshoogte komt nemen. Tot die tijd willen de krakers niet reageren.

Foto: Robert van der Veen – 112groningen.nl
Foto: Robert van der Veen – 112groningen.nl
Deel dit artikel:

 1. In Ten Boer schijnt een woonomgeving voor Tiny houses in aanbouw te zijn, wellicht dat deze groep daar een stuk grond kan verwerven, om zo op een legitieme wijze een vorm van wonen te gaan realiseren i.p.v. het kraken van andermans eigendom

 2. De stadsnomaden zaten daar toch al? Die stinkerds verstoren zeldzame vogels die daar broeden en foeragerende vleermuizen. Direct opzouten dus! Waar blijft de partij voor de dieren!

   1. Als iedereen overal maar zijn hutje mag neerzetten wordt het natuurlijk een zootje. Dan blijft er geen natuur meer over. Dat is wat anders dan ingrijpen in stedelijk landschap om het leefbaar te houden voor de mens.

   2. Geen smoesjes graag, het was gewoon weer een ‘fraai’ staaltje hypocrisie (zoals wel vaker).

  1. Het is geen natuurgebied, het was een industriegebied en het wordt over een paar jaar een woonwijk. Dan horen we u niet over het belang van ‘de zeldzame vogels die daar broeden en foeragerende vleermuizen’.

   1. Het is wel een natuurgebied want sinds de sluiting van de suikerfabriek heeft de natuur het er voor het zeggen.

   2. Citaat: “Dan horen we u niet over het belang van ‘de zeldzame vogels die daar broeden en foeragerende vleermuizen’.”

    Exact.
    Anders gezegd: ik ben vóór natuur, maar alleen als het *mij* uitkomt.

  1. Zodra de gemeente concrete plannen heeft voor de nieuwbouw in dat gebied dan zullen ze wel weer verkassen naar een andere plek.

  1. Ik weet niet of jij enig verstand van auto`s hebt, maar ik zie daar een oude Mercedes staan, welke met een keer starten, meer uitstoot geeft, als dat ik in een half jaar kan verrijden. Hoezo natuurliefhebbers?

   1. Ik weet niet of jij enig verstand van de productie van auto`s heeft, waarschijnlijk niet. Bij de fabricage van uw nieuwe auto komt aardig wat meer uitstoot vrij dan het hergebruik van een oude diesel.

 3. Iedereen zou z’n caravan daar moeten plaatsen. Lekker goedkope caravan stalling en met mooi weer beetje van de natuur genieten. (Tussen de tyfuszooi die er de afgelopen jaren werd neergezet of zogenaamd gebouwd) Er hangt een bordje met ” betreden op eigen risico” niet met “verboden te betreden” dus is gewoon toegestaan om daar rond te banjeren..

 4. Ik ben er als ruskenveen bewoner niet blij mee. Het is en word een tering zooi met dit soort lui. Zelfvoorzienend of niet dit is een smoes om je caravan er neer te stallen en voor noppes ergens te gaan wonen. Ik hoop dat de gemeente ze snel verwijderd en heeft daar ook geen bevel voor nodig likt mij!

 5. Ik zie in Groningen allemaal van die oerlelijke nieuwbouwwijken. Wie wil Groningen nu nog lelijker maken met de plannen van de gemeente.
  Maak even contact met deze mensen, die alleen maar iets moois en duurzaams willen neerzetten.
  Ik walg van die standaardreactie van bureaucratisch Nederland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *