“Ik stem voor het referendum want ik heb niets te verbergen”

Groningen gaat woensdag naar de stembus vanwege het referendum over de nieuwe wet voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Rond 17.00 uur lag de opkomst boven de twintig procent.

Eén van de stemlocaties is het buurtcentrum aan de Prinsesseweg in de Oranjewijk. Volgens voorzitter Dominic Smith van de stemlocatie is het er de hele dag al redelijk druk. “Dit is van oudsher al een populaire stemlocatie en inderdaad er is constant aanloop. Alhoewel ik verwacht dat het aan het einde van de dag nog wel drukker wordt als mensen klaar zijn met werken en voor het avondeten nog snel even langs komen.”

“Ik heb ‘voor’ gestemd”, zegt een man. “Met de opkomst van het terrorisme en lone wolfs is het denk ik goed dat met alle mogelijke middelen zij in de gaten worden gehouden. Of dat niet mijn privacy aantast? Kijk, ik ben inmiddels de tachtig jaar gepasseerd, ik heb geen Facebook en andere social media. Ik heb niets te verbergen.”

Een man en een vrouw die het stembureau uit komen lopen zijn het daar niet mee eens. “Wij hebben tegen gestemd. Wij vinden het een erg onprettig idee dat veiligheidsdiensten zomaar een net uit kunnen gooien over een wijk en daarmee alle communicatie in dit gebied onderscheppen, waarbij we ondertussen niet weten hoe lang zulke informatie bewaard blijft, en wat daar mee gebeurd.”

Tot woensdagavond 21.00 uur kan er gestemd worden. De eerste uitslagen worden vanaf 22.00 uur verwacht.