Morris heeft down én een eigen expositie

nieuws
Morris met zijn mooiste schilderij. Foto's: Erick Bakker

Morris Eleveld heeft sinds vrijdagmiddag een eigen expositie in de stad. In Schouwburgcafé de Souffleur heeft de 25-jarige stadjer, die het Syndroom van Down heeft, een aantal van zijn schilderijen geëxposeerd.

Omdat Morris zichzelf moeilijk kan uitdrukken doet vader Joop Hamstra het woord voor hem. “Het is een verlegen joch maar ik merk dat hij heel veel zin heeft in deze expositie.  Straks gaat Morris met hapjes rond en daar heeft hij het meeste zin in”, zegt Hamstra.

“Het schilderen begon spontaan, net als bijna alles bij Morris. En dit is een kans om naar buiten te treden, buiten de muren van de instelling waar hij verblijft. Een echte kunstenaar en dan met down. Prachtig toch? Ik hoop dat dit initiatief ook een vervolg krijgt voor anderen, dat hoop ik echt”, vervolgt de trotse vader.

Moeder Jacky Eleveld is ook aanwezig en helpt Morris met een interview voor een krant. Groninger kunstschilders als Hester Schroor, Minno Banning en Paul Veenstra gingen Morris voor. “Dit is een café voor kunstenaars en dus ook voor kunstenaars met down. Ik vind de schilderijen mooi, de tegenstelling tussen licht en donker. Dat zal wel te maken hebben met z’n stemming”, vraagt de uitbater van de Souffeur Ingrid Baarveld aan vader Joop. Hij beaamt dat direct.

De schilderijen van Morris Eleveld zijn nog tot en met eind november te zien in Schouwburgcafé de Souffleur, naast de stadsschouwburg. Overigens zijn de werken van Morris ook te koop. De prijs is gemiddeld 40 euro.