Liveblog (gesloten): Storm raast over Groningen

Een storm met zware windstoten raast woensdag over Groningen. De meeste wind wordt aan het begin van de middag verwacht. Het KNMI heeft code oranje afgegeven. 

16.15: Dit blog is gesloten.

16.12: Er rijden nog steeds minder treinen tussen Groningen en Zwolle vanwege een boom op de rails bij Hoogeveen. Het is onbekend hoe lang het nog gaat duren. De extra reistijd kan een uur bedragen.

16.10: De wind neemt af en het KNMI heeft inmiddels de weerswaarschuwing van code oranje naar code geel teruggeschroefd. Voor vanavond gelden er helemaal geen waarschuwingen mee.

15.45: De omgewaaide bomen zorgden niet alleen voor overlast, maar werden ook gebruikt als tijdelijke nieuwe speelplaats zoals in de Elzenlaan in Selwerd.

Foto Facebook: Patricia Benny Ritsema-Schut

15.30: De brandweer rijdt langs adressen waar stormschade is gemeld. Het gaat om omgewaaide bomen, afgebroken takken, losse gevels en kapotte ramen. “Het valt allemaal mee”, aldus een brandweerman.

15.21: Het treinverkeer tussen Groningen en Roodeschool is hervat. De boom is van de rails gehaald.

15.20: De brandweer is druk bezig om langs adressen te rijden waar stormschade is. Zo dreigde in de Noorderstationsstraat een metalen gevelplaat los te waaien. Die is door de brandweer verwijderd.

15.00: Door een boom op de rails op het traject Groningen – Roodeschool bij Usquert is het treinverkeer ontregeld. Arriva zet bussen in.

14.00: Een Duits plezierjacht dat in de problemen was gekomen is naar een veilige plek bij de Oostersluis gesleept.

Foto: @InspScheepvaartGron

13.10: De begraafplaatsen Selwerderhof en Esserveld zijn gesloten vanwege het slechte weer. De leiding vreest voor rondvliegende takken, waardoor mensen verwondingen op kunnen lopen.

13.05: Spoorbeheerder ProRail wil mensen die vanmiddag en vanavond nog met de trein gaan reizen op het hart drukken om, voor ze de deur uit gaan, nog even goed de reisinformatie te controleren. ProRail doet de uitspraak naar aanleiding van het incident bij Hoogeveen waarbij een trein op een loshangende tak is gebotst. De verwachting is dat vanaf 15.00 uur er weer een volledige dienstregeling gereden kan worden, maar de stremming kan eventueel ook langer duren.

12.30: Een hoogwerker van de Groninger brandweer is in actie gekomen aan de Parkweg. Op de tweede verdieping van een woonblok is een raam kapot gewaaid.

Foto: Lars de Leeuw
Foto: Lars de Leeuw

12.25: Het treinverkeer richting Zwolle is ontregeld. Tussen Hoogeveen en Meppel is een boom omgewaaid die over het spoor ligt. “Een trein is tegen een hangende tak gebotst”, vertelt woordvoerder Aldert Baas van ProRail. “De trein is tot stilstand gekomen. Op dit moment zijn mensen van de brandweer en van onze incidentbestrijding bezig om de trein te evacueren. Treinverkeer is nog wel mogelijk via het naastgelegen spoor, maar reizigers moeten rekening houden met vertraging.” Voor zover bekend zijn er geen mensen gewond geraakt.

12.15: Arriva meldt dat er volgens de dienstregeling gereden wordt. Via Twitter worden er eventuele veranderingen door gegeven.

11.35: De provincie meldt dat de bruggen over het Reitdiep en het Van Starkenborghkanaal niet bediend worden vanwege de harde wind.

11.32: Aan de Werfstraat, nabij het Noorderplantsoen en Noorderhaven is zojuist ook een boom omgewaaid. Voor zover bekend heeft ook deze boom geen schade veroorzaakt.

Foto: Lars de Leeuw

11.25: De eerste omgewaaide boom die in de stad gemeld wordt komt uit Paddepoel. Een al zwakke boom waaide om en kwam tussen twee auto’s terecht, zonder schade aan te richten. Stadsbeheer heeft de boom met kettingzagen door midden gezaagd waardoor de weg inmiddels weer beschikbaar is.

Foto: Lars de Leeuw
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *