Gedenkteken voor Ben Ali Libi onthuld

nieuws
V.l.n.r. Dr. Q, kleindochter van Ben Ali Libi en weduwe van Willem Wilmink

Vandaag is de plaquette voor de goochelaar Ben Ali Libi onthuld in de Ruiterstraat in Groningen aan de zijkant van de bioscoop Pathé.

Ben Ali Libi was de artiestennaam van Michel Velleman, die in 1895 in Groningen werd geboren. In de oorlog werd hij door de Duitsers in 1943 vermoord.  De Groningse goochelaar is vooral bekend geworden door het prachtige gedicht dat Willem Wilmink over hem heeft geschreven.

De gedenksteen werd onthuld door een kleindochter van Velleman en de weduwe van Wilmink. Zij werden geassisteerd door de goochelaar Dr. Q,  die nog een aantal trucs uit het begin van de vorige eeuw liet zien.

Het initiatief voor de gedenkplaat werd genomen door Douwe van der Bijl van de Groninger Forum Bibliotheek en de dichter Kasper Peters. De plaat werd ontworpen door Albert Rademaker.  De plaquette is gefinancierd door bijdragen van burgers.

 

 

Deel dit artikel:

  1. Als je daarbij bedenkt, dat het huis van Ben Ali Libi is gesloopt voor een fucking parkeergarage. Eens stonden hier prachtige karakteristieke huizen, maar moesten allen tegen de vlakte voor die parkeergarage met een verschrikkelijke nieuwbouw erbovenop om het af te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *