Roeivereniging hoopt op oplossing voor ‘klotsbak’

De roeiverenigingen in de stad zitten met hun handen in het haar. Sinds de trainingslocatie in het Noord-Willemskanaal vorig jaar een stalen damwand heeft gekregen is het roeien er bijna onmogelijk. Maar er gloort hoop aan de horizon.

“Voorheen was er een houten beschoeiing”, zegt Rogier Blink van roeivereniging Gyas. “De stalen damwand die nu is aangelegd absorbeert de golfslag niet. Sterker nog het weerkaatst het juist waardoor je als roeier daar erg veel hinder van ondervindt, en eigenlijk gewoon niet kunt roeien.”

Het probleem is aangekaart bij de gemeente en de provincie en sinds anderhalve maand vindt er ter hoogte van Haren een proef plaats met korven die gevuld zijn met stenen. “De eerste resultaten van deze proef zijn heel positief en eigenlijk zouden we wel willen dat deze korven over de hele linie worden aangelegd.” Of dat ook gaat gebeuren, dat hangt van de gemeente en de provincie af. “Het kost geld, maar we hopen dat men in de roeisport wil investeren. Zonder onze trainingslocatie in het Noord-Willemskanaal kunnen we niet die olympische roeiers opleiden die nu ons land groot maken op internationale evenementen en dat zou vreselijk zijn.”