Praedinius-leerlingen doen in Amerika onderzoek naar zesjescultuur

Ze hebben er een bijzondere reis opzitten: tweedejaars leerlingen Carlien Anema en Sterre Drenth van het Praedinius Gymnasium. Samen en zonder begeleiding zijn ze naar Amerika gegaan om daar onderzoek te doen.

“Op school kregen we een opdracht om te werken aan een magazine waarin maatschappelijke problemen behandeld worden”, vertelt Sterre. “Na een brainstorm-sessie met onze docent besloten we om onderzoek te doen naar de zesjescultuur in Amerika en hier in Nederland.” Toch was het plan thuis wel even schrikken. “Bij mij thuis waren ze niet direct enthousiast”, zegt Carlien. “Maar uiteindelijk zijn we toch met z’n tweeën naar Chicago gegaan, hebben gelogeerd bij een gastgezin en hebben daar onderzoek gedaan.”

De twee dames zijn in gesprek gegaan met schoolbesturen van verschillende scholen, hebben met leerlingen gesproken, en hebben mensen geënquêteerd. Na hun terugkomst hebben ze een vergelijkbaar onderzoek gedaan in Nederland. “Het meest opmerkelijke resultaat is dat in beide landen eigenlijk geen zesjescultuur heerst. In Amerika willen leerlingen een zo hoog mogelijk cijfer halen om daarmee hun toelatingskans bij een vervolgopleiding te vergroten. In Nederland zijn leerlingen wat makkelijker en zijn ze al snel tevreden met een zeven of een acht, maar ook een zes is prima.”

“Zoiets nog nooit eerder meegemaakt”
Docent Alice van Oord van het Praedinius Gymnasium is onder de indruk. “Ik werk al behoorlijk lang in het onderwijs maar ik heb nog nooit meegemaakt dat twee tweedejaars voor onderzoek naar het buitenland gaan. Echt super.” En ook over de beoordeling hoeven de twee tieners zich geen zorgen te maken. “De presentatie die ze gegeven hebben was zo duidelijk en helder geformuleerd dat ik ze een tien heb gegeven, en geloof mij dat cijfer geef ik niet zo heel vaak.”