Oorlogsdeken uit 1944 duikt op in Stad

Het is een vondst waar het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen behoorlijk trots op is. Woensdag tijdens de actiedag ‘Niet weggooien’ werd een oorlogsdeken uit 1944 binnengebracht.

“Het is een heel mooi verhaal”, vertelt Anita Selen van het OVCG. “De kleindochter van de vrouw die deze deken vervaardigd heeft kwam het hier rond het middaguur binnenbrengen. De oranje deken is in 1944 gemaakt in een textielfabriek in Leiden. Dat was een hachelijke onderneming want de fabriek werd gecontroleerd door de Duitse bezetter. Dus terwijl deze deken gemaakt werd, liepen er ook Duitse militairen rond.”

Op het oranje deken staan behalve de woorden ‘Nederland’ en ‘Herrezen’ ook de letter W van koningin Wilhelmina en diverse symbolen waaronder de Nederlandse leeuw. “De deken is gemaakt in de na-dagen van de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden stonden in Frankrijk, Dolle Dinsdag was achter de rug en men had echt het idee dat de bevrijding aanstaande was, niet wetende dat er nog een hele koude hongerwinter voor de deur stond.”

De actiedag ‘Niet weggooien’ is een landelijk initiatief van zeventien oorlogs- en verzetscentra. Daarbij worden mensen opgeroepen om foto’s, dagboeken en gebruiksvoorwerpen uit de oorlogsperiode naar het museum te brengen. “Het grote verhaal kennen we”, vertelt Anna van der Molen. “Maar juist deze voorwerpen vertellen de kleine gebeurtenissen waar wij nog geen weet van hebben, terwijl die ook ontzettend interessant zijn.”