Uitgeslapen hamster kan levens redden

Hamsters die uit hun winterslaap ontwaken produceren een stofje dat nuttig kan zijn voor mensen met bloedvergiftiging. De hamsters koelen tijdens de winterslaap sterk af en warmen bij het ontwaken weer op, zonder daar schade van te ondervinden. Onderzoekers van het UMCG ontdekten bij toeval de stof H2S, oftewel waterstofsulfide in de cellen van de langslapers. Dit stofje zorgt ervoor dat de stofwisseling van de ontwakende knaagdieren niet op hol slaat.

Sepsis, ofwel  bloedvergiftiging,  is een veelvoorkomende ernstige ziekte waarbij  mensen overlijden aan een te actieve stofwisseling. Een medicijn met nagebootst H2S zou deze patiënten kunnen beschermen. Het zal nog zeker vijf jaar duren voordat er daadwerkelijk een medicijn tegen bloedvergiftiging is ontwikkeld.

Deel dit artikel: