“Studenten zouden zich veel meer moeten focussen op Duitsland”

Groningse MBO-studenten zouden veel vaker in Duitsland moeten kijken naar stages en daarnaast zou er op scholen veel meer aandacht moeten zijn voor de Duitse taal. Die geluiden waren donderdag te horen op het Noorderpoort College waar de dag van de Duitse Taal werd gehouden.

“In Duitsland liggen heel veel mogelijkheden”, zegt docent Ingrid van der Tuin van het Noorderpoort. “Studenten kunnen hier in deze regio soms erg moeilijk aan een stageplaats komen, terwijl over de grens de stages voor het oprapen liggen.” Grootste probleem daarbij is echter de taal. Uit statistieken blijkt dat steeds minder scholieren Duits in hun vakkenpakket hebben. “Dat is jammer, omdat daarmee echt mogelijkheden verloren gaan.”

Bij de Duits Nederlandse Handelskamer zien ze hetzelfde beeld alhoewel het tij wel lijkt te keren. “We hebben het idee dat de interesse toe neemt voor stages en studies in Duitsland”, zegt Sander Weenink. “Maar het kan nog veel beter, en daarom vertellen we ook graag dat het een mooi land is waar zoveel mogelijkheden voor Nederlandse jongeren liggen.”

Twee Noorderpoort-studenten die toch een stage in Duitsland gedaan hebben zijn Matthijs en Kevin. “Ik zou iedereen willen adviseren die de mogelijkheid krijgt om een stage in Duitsland te volgen dit te doen”, zegt Kevin. Matthijs sluit zich daar bij aan. “Mijn Duits was niet geweldig, dus de eerste weken waren pittig en zwaar, maar door er vol voor te gaan, heb ik in korte tijd heel veel geleerd en heb ik een ontzettend leerzame tijd er gehad.”

De Dag van de Duitse taal werd donderdag voor de zevende keer in de historie gehouden.

Deel dit artikel:
Adverteren?