Hennep moet gras beschermen

Hennep moet gras van festivalterreinen beschermen.

Tegels van lokaal geteelde hennep die het gras van festivalterreinen beschermen. Dat is de vinding van lector Rob van Haren van de Hanzehogeschool. De tere sprietjes van gras zijn niet goed bestand tegen de springende en dansende bezoekers van een festival. De groene zoden worden vertrapt en het festivalterrein moet later opnieuw worden ingezaaid.

In samenwerking met studenten van de kunstopleiding Academie Minerva ontwikkelde Van Haren een product dat het probleem van veel festivals kan oplossen. De henneptegels kunnen worden voorzien van graszaad en minerale voedingsstoffen. Een paar weken na het festival zijn de tegels volledig tot compost verteerd en vormen ze een nieuwe vruchtbare voedingsbodem.
Bij zijn zoektocht naar geschikte materialen belandde van Haren bij de firma HempFlax in Oude Pekela. Dit bedrijf werkt al jaren met hennepvezels en kan de geschikte grondstof leveren voor de festival-tegels.

Behalve de tegels voor festivals ziet Van Haren de enorme mogelijkheden van hennep als grondstof. Er zijn zelfs plannen om in Oost Groningen binnenkort een ‘hennep-laboratorium’ te vestigen waar studenten van de Hanzehogeschool producten kunnen ontwikkelen. ‘We hebben hier de ruimte, de materialen en de kennis. We moeten de lokale economie stimuleren en mooie producten ontwikkelen!’

Deze zomer zullen de eerste prototypes van de henneptegels op verschillende festivals worden getest.