“Fraude bij RUG al in 2011 bekend”

nieuws
foto: Bob de Vries

Collega’s van Hans G., hoofdverdachte in de fraudezaak rond de RUG, waren al in 2011 op de hoogte van de fraude. Dat meldt de Universiteitskrant op basis van een e-mail die de UK bezit.

Op 21 september 2011 stuurde een verontruste ondernemer, die in opdracht van de RUG onderhoudsklussen verrichtte, een e-mail aan Hans G. en zes van zijn collega’s om hen te waarschuwen voor de fraude. De zwendel werd pas begin vorig jaar ontdekt door de FIOD.

‘Ik begrijp dat de heer G. het geritsel met bonnen door wil laten gaan, met de overgebleven bedrijven die daar wel aan mee willen werken,’ schreef de ondernemer in de e-mail. Hij stuurde de mail omdat hij G. en een collega verantwoordelijk hield voor het faillissement van zijn bedrijf.

Volgens de UK willen de medewerkers aan wie de mail is gericht, niet reageren op de kwestie. Hans G. staat deze maand voor de rechter op verdenking van ambtelijke corruptie en witwassen. Ook zijn zoon, diens ex en ekele aannemers staan terecht. Volgens het OM is de universiteit voor 1,1 miljoen euro benadeeld.