Ahmed weggerukt uit de Hoogte

Ahmed Abdul Sayed, een stateloze uitgeprocedeerde vluchteling uit Irak, moet terug naar zijn geboorteland. Dat is althans wat de IND wil. Het probleem is alleen dat Irak hem niet terug wil omdat volgens dat land Ahmed eigenlijk een Palestijn is.

“Mijn opa en oma zijn in 1948 gevlucht uit voormalig Palestina toen in de net gestichte staat Israël een burgeroorlog uitbrak. Ze vestigden zich in Irak waar ze alle rechten en plichten kregen behalve de Irakese nationaliteit. En dat is nu het probleem. Ik kan niet terug naar Irak en ook niet naar Israël of de Palestijnse gebieden”, zegt een geëmotioneerde Ahmed die met al zijn broers en ouders samen in een huis in de wijk de Hoogte woont.

“Het vreemde aan de situatie van Ahmed is dat zijn ouders en zijn broers een paar jaar geleden wel een verblijfsvergunning hebben gekregen terwijl hun situatie toen hetzelfde was als nu de situatie van Ahmed is. Dus zij waren ook stateloos en zij hebben nu wel allemaal de Nederlandse nationaliteit”, vertelt Emmanuel Oliveiro, predikant bij de Cristian Church Groningen en vriend van Ahmed.

Ahmed Abdul Sayed doet nu laatste dringende oproep aan de politiek: “Alsjeblieft, laat mij in Nederland blijven en ruk me niet weg bij mijn familie”.