Partij voor het Noorden: “Hans Alders is een stroman”

Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders is een stroman. Met die beschuldiging komt de Partij voor het Noorden maandag. De partij zegt met die uitspraak het vertrouwen in Alders op.

“Druppel is het afwijzen van vijftienhonderd schadegevallen”, zegt Jurrie Nieboer van de Partij. “Deze mensen die schade hebben geleden vanwege de aardbevingen hebben een brief gekregen dat ze binnen twee maanden uitsluitsel krijgen of de schade wel of niet vergoed wordt. Wij hebben van bronnen te horen gekregen die zeer dichtbij de besluitvorming staan, dat alle gevallen afgewezen worden omdat ze niet aardbeving gerelateerd zouden zijn. Dat men dat over twee maanden bekend maakt heeft onder andere te maken met de Tweede Kamer-verkiezingen die voor volgende maand op de rol staan.”

Nieboer noemt dit belachelijk. “Het lijkt er meer en meer op dat Alders zich als een stroman gedraagt voor de NAM en het ministerie van Economische Zaken. Wij hebben het idee dat er heel veel afspraken in achteraf-kamertjes worden gemaakt, en dat vinden wij niet kunnen.”

De Partij voor het Noorden hoopt dat er nu echt iets gaat gebeuren. “Ik hoop dat er dinsdagavond niet drieduizend maar dertigduizend mensen met fakkels door de binnenstad van Groningen gaan lopen. Als deze situatie met aardbevingsproblematiek zich niet in Groningen maar in Amsterdam had afgespeeld hadden we een nationale ramp gehad waar het hele land zich voor had ingezet. Het wordt echt tijd dat men wakker wordt.”