Acties bij Groninger brandweer voorlopig van de baan

De Groninger brandweer zal de komende tijd geen actie voeren. Dat is woensdagavond besloten na het eerder overeengekomen principe-akkoord over een nieuwe cao.

Afgelopen maandag werd in Utrecht duidelijk dat de vakbonden en werkgevers een principe-akkoord hadden bereikt. “We hebben dit gisteravond voorgelegd aan al onze collega’s hier in de stad”, vertelt Eric Moedt van de Groninger brandweer. “Daaruit is naar voren gekomen dat er nog wel heel veel vragen zijn, maar dat we in ieder geval de komende tijd geen actie voeren.”

De acties begonnen afgelopen zomer. Aanleiding was het plan om de pensioengerechtigde leeftijd van brandweermensen te verhogen naar 62 jaar. “Ik kan mij niet voorstellen dat een 61- of 62-jarige brandweerman een brandend huis in moet om iemand te redden. Dat kan gewoon niet.” In het hele land volgden acties, waaronder ook in Groningen. Deze acties hadden allemaal een publieksvriendelijk karakter. “We hebben banden geplakt op de Grote Markt, een duikoefening gehouden bij het Groninger Museum en een schoonmaakactie gehouden in het Noorderplantsoen.”

Het principe-akkoord dat nu gesloten is, is volgens Moedt een stap voorwaarts. “De komende tijd zullen we verder in gesprek moeten hoe het er precies uit gaat zien. Ik hoop dat we voor het einde van het jaar een definitief akkoord op tafel hebben.”