Open dag brandweer Groningen groot succes

De open dag van de Groninger brandweer is zaterdag een groot succes geworden. Honderden belangstellenden kwamen naar het kazerneterrein aan de Sontweg om hulpverleningsinstanties in actie te zien.

“Mag ik straks in die brandweerauto zitten”, vraagt een jongetje aan zijn moeder. De moeder heeft geen kans om antwoord te geven want over het kazerneterrein rolt het geluid van een zware explosie. “Spreek ik met brandweer-alarmcentrale”, klinkt een stem uit de luidsprekers. “Ik wil graag een melding doen van een ontploffing en brand in een appartementencomplex”. Korte tijd later stormen de bluswagen en de hoogwerker met loeiende sirenes het kazerneterrein op.

De ontploffing en de brand zijn onderdeel van de demonstratie ‘Bestrijding brand in gebouw’. “In totaal geven we drie verschillende demonstraties”, vertelt clustercommandant Dennis de Vlieg. “Naast brand laten we ook een duikinzet in het water zien, en is er een demonstratie met een chemische, radiologische en nucleair incident.”

“Kijk mama er staat iemand op het dak!”, zegt een meisje terwijl ze naar het appartementencomplex wijst waar zojuist de explosie heeft plaatsgevonden. Terwijl brandweerlieden uit hun wagens springen, slaan ook de vlammen uit het gebouw. In allerijl wordt de korf van de hoogwerker naar het dak van het gebouw gestuurd om het slachtoffer van het dak te redden. Brandweerlieden van de bluswagen zijn ondertussen met hogedrukslangen het gebouw ingegaan om een binnenaanval uit te voeren.

“Het is een zeer geslaagde dag”, vertelt De Vlieg. “Toen we vanochtend de poort openden stond er al een lange rij van wachtende mensen.” Behalve het bekijken van demonstraties was er veel meer te doen. Op het kinderveld konden jonge potentiële brandweermensen de handen uit de mouwen steken. Daarnaast waren er op het terrein allemaal stands van onder andere politie, ambulance en de reddingsbrigade die informatie en voorlichting gaven.

Foto: Joey Lameris - Lameris Fotografie
Foto: Joey Lameris – Lameris Fotografie
Foto: Joey Lameris - Lameris Fotografie
Foto: Joey Lameris – Lameris Fotografie
Foto: Joey Lameris - Lameris Fotografie
Foto: Joey Lameris – Lameris Fotografie
Foto: Joey Lameris - Lameris Fotografie
Foto: Joey Lameris – Lameris Fotografie
Foto: Joey Lameris - Lameris Fotografie
Foto: Joey Lameris – Lameris Fotografie
Foto: Joey Lameris - Lameris Fotografie
Foto: Joey Lameris – Lameris Fotografie
Foto: Joey Lameris - Lameris Fotografie
Foto: Joey Lameris – Lameris Fotografie
Foto: Joey Lameris - Lameris Fotografie
Foto: Joey Lameris – Lameris Fotografie
Foto: Joey Lameris - Lameris Fotografie
Foto: Joey Lameris – Lameris Fotografie
Foto: Sebastiaan Scheffer
Foto: Sebastiaan Scheffer
Deel dit artikel: