Scheepswerf Pattje laat het er niet bij zitten

Scheepswerf Pattje in Waterhuizen is nog niet van plan om de knuppel in het hoenderhok te gooien. “Er zijn nog genoeg mogelijkheden om tegen het besluit van de provincie in beroep te gaan.”

De werf kreeg dinsdag te horen dat ze geen nieuwe vergunning krijgt om schepen te bouwen, waardoor het einde van het bedrijf nabij lijkt en zo’n honderd mensen op straat komen te staan. “We zagen het wel een beetje aankomen”, zegt directeur Bauke Adema van Pattje. “Gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks) is geen fan van ons en ze doet haar best om onze werf te sluiten.”

“We kunnen het pand isoleren”
Het probleem dat speelt stamt uit 2009. “In dat jaar hebben we een vergunning ingediend, waar buurtbewoners protest tegen hebben aangekaart. Ze hebben problemen met de hoeveelheid geluid die wij produceren bij onze werkzaamheden. De provincie heeft de afgelopen jaren zo’n 700.000 euro uitgegeven aan geluidsonderzoek, terwijl wij voor 100.000 euro ons pand zouden kunnen isoleren om het geluiddicht te maken.”

VVD vindt sluiting slecht
De VVD in de de provinciale staten heeft inmiddels haar vraagtekens gezet bij het besluit van de gedeputeerde. “Dat dit gebeurt is heel slecht voor het ondernemersklimaat en het imago van Groningen”, zegt fractievoorzitter Mirjam Wulfse. “Een scheepswerf die na zeven jaar gedogen ineens dicht moet, waardoor zo’n honderd arbeidsplaatsen verdwijnen, dat vinden wij heel vreemd.”

“Ik laat het er niet bij zitten”
Adema geeft aan het er niet bij te laten zitten. “Er zijn genoeg mogelijkheden om tegen het besluit in beroep te gaan. Daarnaast zijn we bezig om een nieuwe aangepaste vergunningsvraag in te dienen bij de gemeente.”