“Als ik maar niet vals zing voor die vierhonderd man publiek”

De spanning is om te snijden donderdag bij de eindexamenleerlingen muziek van het Zernike College in Haren. Vrijdagavond vindt namelijk hun eindexamenpresentatie muziek plaats. “Ik hoop dat het goed gaat.”

“De presentatie vormt het praktijkonderdeel van het vak muziek”, zegt docent Kirsten Holwerda. “Straks in mei volgt de theoretische toets tijdens de centrale examens, en in deze periode toetsen we wat de leerlingen qua praktijk in hun mars hebben.”

Groot spektakel
En die presentatie is een groots opgezet spektakel in de aula van de school. “Kunnen jullie doorgaan met repeteren, dan kan ik de microfoons inregelen”, zegt leerling Bas die de geluidstechniek verzorgt. Naast hem is een collega druk bezig met het licht. “Ze zijn dagen bezig geweest om alles op te bouwen, hebben licht- en geluidsapparatuur gehuurd … echt, ik ben vreselijk trots”, zegt Holwerda opgetogen.

“Iets bijzonders laten horen om indruk te maken”
Maar uiteindelijk gaat het om de muziek. In een repetitieruimte achter het grote podium is een bandje bezig met inspelen. “We brengen een nummer van Eurythmics”, zegt zanger Ruben. “Dat is niet een makkelijk nummer, maar omdat we graag een voldoende willen hebben, moet je soms ook iets durven.”

Een muisstil publiek
Op het podium in de aula wordt ondertussen gerepeteerd door vier dames. Ze brengen een lied van Coldplay ten gehore. Ondanks dat het maar een repetitie is, is het in de ruimte muisstil. “Een groter compliment kun je als artiest niet krijgen”, zegt zangeres Benthe als de laatste tonen zijn weggestorven en er een welverdiend applaus klonk. “Al moet ik wel bekennen dat we wel een beetje zenuwachtig zijn voor morgen.”

Trotse ‘muziekjuf’
De aula zal vrijdagavond gevuld zijn met vierhonderd man publiek. “We zijn uitverkocht”, zegt Holwerda. Op de vraag of alle leerlingen ook een voldoende krijgen, antwoordt ze lachend “Het blijft een examen dus we moeten streng blijven, maar ik kan wel verklappen dat ik vreselijk trots ben op iedereen.”