In Groningen stijgen de lasten met 1,4 %

nieuws

In Groningen stijgen de gemiddelde woonlasten dit jaar met 1,4 %. De stad staat daarmee op de elfde plaats. Het gaat dan om de gemeentelijke woonlasten bestaande uit onroerend zaak belasting, reinigingsrechten en rioolbelasting.

De grote gemeenten verhogen hun woonlasten dit jaar met gemiddeld 0,6 procent. Dat is een kleinere stijging dan vorig jaar. Gecorrigeerd voor inflatie (0,9 procent) is er dan eigenlijk sprake van een lichte daling. In Amersfoort stijgen de lasten het meest met 8,2%, Venlo en Haarlem scoren het best met een lastendaling van 2%.

Dit blijkt uit het rapport Kerngegevens belastingen grote gemeenten 2016, dat is opgesteld door het Centrum voor
Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. COELO onderzocht voor dit jaarlijkse overzicht de tarieven van 36 grote gemeenten, waar 38 procent van de Nederlandse bevolking woont.