Brandweer helpt bij bevalling koe

112
Foto: Brandweer Groningen

Een bijzondere inzet voor de Groninger brandweer maandagmiddag. De brandweerlieden kregen namelijk de taak om een koe te redden die in het water was geraakt, en die op het punt stond om te bevallen.

De melding van een dier te water kwam even na 15.00 uur binnen. Ooggetuigen zagen een koe te water aan de Woortmansdijk in Westerbroek waarna de meldkamer in Drachten een bluswagen en een hulpverleningsvoertuig van de kazerne aan de Sontweg ter plaatse stuurden.

Eenmaal ter plaatse brachten de brandweerlieden spanbanden aan om daarmee de koe uit het water te tillen. Maar terwijl de koe uit het water werd getild zag men dat er twee pootjes uitstaken. De koe werd op de wal getakeld, waarna de brandweerlieden bij de bevalling hielpen. Korte tijd later werd het kalfje, dat de naam Bertha heeft gekregen, geboren. Zowel moeder als kalfje maken het goed.