Snel duidelijkheid over aanpakken aardbevingsschade

Inwoners van de provincie Groningen die schade hebben geleden bij de aardbevingen van de afgelopen jaren moeten snel duidelijkheid krijgen hoe deze schade aangepakt gaat worden. Dat heeft Nationaal Coördinator Hans Alders maandagmiddag gezegd.

De komende tijd wordt geïnventariseerd hoe groot de schade precies is. Hiervoor worden regionale stuurgroepen ingesteld. Gemeente Groningen bevindt zich in het vierde cluster. “Zij gaan de komende tijd hun huiswerk doen”, zegt Alders. “Hoeveel schade is er, wat voor schade is er precies en hoe kunnen we dit het beste aanpakken.” Daarnaast gaat Alders in gesprek met verschillende bedrijven en instanties. “Daarbij moet je denken aan de veiligheidsregio en de waterschappen.” Alle informatie moet uitmonden in een rapport en een plan van aanpak die voor Kerstmis aan de minister zal worden voorgelegd.

“Belangrijkste uitgangspunt is dat de bewoners snel duidelijkheid krijgen.” Alders noemt het daarbij ook belangrijk dat de verschillende werkzaamheden tegelijkertijd worden uitgevoerd. “We hebben het over het herstellen van aardbevingsschade, en het aardbevingsbestendig bouwen. We moeten er naar toe werken dat deze werkzaamheden in een keer plaatsvinden, en dat mensen niet twee keer in de ‘rotzooi’ zitten.