Kunstenares fopt Minervabezoekers

nieuws

Bij de Minerva expositie in de Zwarte Doos stond bij de ingang een stand waar je een gratis eindexamencatalogus kon bestellen door je mailadres op te geven. Bovendien kon je nog een iPad winnen. Het bleek echter een test te zijn die laat zien hoe makkelijk iemand te beïnvloeden is om persoonlijke gegevens af te geven. Woensdagmorgen liet kunstenares Ilse Koks dit weten aan de mensen die hun mailadres hadden gegeven.

‘Helaas kom je niet in aanmerking voor een iPad. Sterker nog, niemand heeft een iPad gewonnen. Er zal helaas ook geen eindexamencatalogus jouw kant op komen. Het vragen van jouw gegevens op de eindexamen expositie ‘Hyper’ van Academie Minerva was slechts een test om te kijken hoe je met deze gegevens omgaat. Deze test laat zien dat jij iemand bent die makkelijk te beïnvloeden is om persoonlijke gegevens weg te geven.’

‘Je kunt gerust zijn dat ik, behalve het sturen van deze mail, niets met jouw gegevens zal doen. Wees je er wel bewust van dat bedrijven deze gegevens vaak wel voor doeleinden buiten jouw weten zullen gebruiken en ze jou met de opkomst van social media en Big Data steeds vaker als product kunnen en zullen gebruiken.’ Aldus Ilse Koks.