Groningen herdenkt slachtoffers Nederlands-Indië

Bij het Provinciaal Indië-Monument op begraafplaats Selwerderhof zijn dinsdagmiddag de Groningse slachtoffers herdacht die om het leven kwamen bij gevechtshandelingen in de voormalige Nederlandse kolonie. Bij de herdenking waren honderden mensen aanwezig.

De 143 Groningse militairen kwamen om het leven in de periode tussen 1945 en 1962. Na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog in 1945, wilde de Nederlandse regering de situatie in de Nederlandse kolonie herstellen. Honderden militairen werden naar de archipel gestuurd. In Nederlands-Indië zaten ze na de bevrijding op Japan niet te wachten op de Nederlandse bemoeienis. De strijd die daarop volgde zou op Nederlands Oost-Indië tot 1949 duren en op Nieuw Guinea tot 1962.

Tijdens de herdenking dinsdagmiddag werd de herdenkingsrede uitgesproken door Martin Wijnen, Brigade-generaal van de 43e Gemechaniseerde Brigade. Na de één minuut stilte en het Wilhelmus werden er kransen en bloemstukken gelegd namens diverse verschillende organisaties.