‘Met de 1871 hebben we duur materieel dat elke ramp aan kan’

Een zware bergingslier, een extra zware kraan en hydraulische voorwielaandrijving. De Groninger brandweer beschikt sinds kort over een spiksplinternieuw hulpverleningsvoertuig. “Het is een ontzettend mooi voertuig. Een erg duur voertuig ook.”

Het is woensdagochtend rond 09.00 uur op het kazerneterrein aan de Sontweg. Brandweermannen Ben, Bert en Gertjan zijn druk aan het oefenen met het nieuwe materieel. “De wagen vervangt de oude hulpverleningswagen uit 1996 die afgeschreven is”, zegt Gertjan van Oorspronk van de brandweer. “Anderhalf jaar geleden zijn we begonnen met de aanbesteding en hebben we de wagen volledig naar wens op kunnen bouwen en in kunnen richten.”

Uniek voertuig
Door bepaalde specifieke wensen is het een uniek voertuig geworden. “De hydraulische voorwielaandrijving zorgt ervoor dat we met de wagen meer grip hebben op bijvoorbeeld kleine landweggetjes en boerenerven. Met de kraan kunnen we tot een reikwijdte van veertien meter een auto optillen of onze boot te water laten en met de bergingslier kunnen we een auto uit een sloot trekken.”

Complexe en technische hulpverlening
Het hulpverleningsvoertuig, die in brandweer termen een HVK genoemd wordt, wordt ingezet bij ernstige ongelukken. “Het is een aanvulling op onze bluswagen die qua bepakking lichte redgereedschappen aan boord heeft. Deze HVK beschikt over plasmasnijders, spreiders en luchtkussens om complexe en technische hulpverleningen mee uit te kunnen voeren, en wordt gebruikt bij beknellingen, instortingen of grote ongelukken.”

“De wagen bevalt erg goed”
De nieuwe wagen staat sinds 1 februari in dienst. “We hebben de eerste meldingen er inmiddels mee afgehandeld en de wagen bevalt ontzettend goed.” Behalve in Groningen staat in Delfzijl precies eenzelfde wagen. Samen worden ze ingezet in de gehele provincie.